
نهاله نراقی در گفتوگو با خبرنگار فانا با اشاره به اینکه هماکنون داروی رمدسیویر اکتوور در بازار است و نخستین سری آن نیز به میزان 12 هزار ویال روانه بازار شد، افزود: هنوز هم در حال تولید این دارو هستیم و فکر میکنیم بیشترین حجم بازار داخلی این دارو نیز متعلق به اکتوور است. قیمت رمدسیویر اکتوور حدود 600 هزار تومان تعیین شده است. از سوی دیگر داروی فاویپیراویر تولیدی اکتوور نیز به زودی وارد بازار خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه امیدواریم کارخانه البرز زاگرس در نیمه دوم سال جاری به بهرهبرداری رسمی برسد، اظهار کرد: شیوع کرونا باعث شد تا برنامهریزیهای انجام شده برای افتتاح این کارخانه در سال جاری کمی با تاخیر مواجه شود. اقدامات لازم برای تولید دارو در این کارخانه انجام شده و مواد اولیه موردنیاز این کارخانه نیز به صورت انبوه وارد گمرک شده است. این کارخانه قرار است صرفا داروهای هازارد را تولید کند.
او درباره وضعیت تامین ارز دارو در نیمه نخست سال جاری توضیح داد: وضعیت تامین ارز فاجعهبار است و شرکت اکتوور نیز مانند بسیاری از شرکتهای دارویی دیگر در نیمه نخست امسال به نسبت نیازش، به میزان بسیار کمی ارز دریافت کرده است. فعلا وزارتخانه به ما اعلام کرده که با اعتبار خودمان اقدام به واردات دارو و مواد اولیه کنیم و ما نیز برای اینکه بازار با کمبود مواجه نشود، فعلا از همین روش استفاده میکنیم. به دلیل فعالیت چند دههای اکتوور با شرکای خارجی، اعتبار اکتوور نزد شرکای خارجیاش بالاست اما باید بگویم که هرگز مانند شرایط امروز ذخیره دارو و مواد اولیه ما اینقدر کم نبوده است. هماکنون برای سه تا چهار ما ذخیره ماده اولیه داریم.
مدیرعامل شرکت اکتوور درباره قیمتگذاری دارو نیز گفت: در زمینه قیمتگذاری دارو نیز با مشکلات زیادی مواجهیم و هنوز بسیاری از داروهای اکتوور با وجود افزایش هزینههای تولید، مشمول اصلاح قیمت نشدهاند. برخی از داروهای جدید نیز تولید شدهاند اما هنوز قیمت به آنها داده نشده است. تغییرات نرخ ارز از دولتی به نیمایی نیز باعث تغییرات قیمتی برخی از داروهای اکتوور شده است.
نراقی با بیان اینکه اکتوور سالانه تعداد زیادی داروی جدید وارد بازار ایران میکند، افزود: امیدواریم اوایل سال آینده محصولات تولیدی با کارتریج اکتوور نیز وارد بازار شوند. قرار بود ماشین آلات موردنیاز برای تولید این محصولات در ماه اکتبر تحویل اکتوور شود که این زمان به ژانویه 2021 تغییر یافته است.
وی با اشاره به اینکه کارخانه اکترو هماکنون با تولید حدود 30 قلم دارو، بیشترین داروی ضدسرطان تولیدی در کشور را به خود اختصاص داده است، عنوان کرد: این کارخانه تقریبا همه داروهای ضدسرطان موجود در بازار کشور را تولید میکند و قرار است داروهای MAB را هم از سل لاین تولید کند.
مدیرعامل شرکت اکتوور درباره آخرین وضعیت کارخانه آتی فارمد هم توضیح داد: این کارخانه با مشکل جدی قیمتی مواجه است. هزینههای آتی فارمد بسیار بالاست و این کارخانه محصولی غیر از محصولات هورمونی را نمیتواند تولید کند که تعداد این محصولات نیز زیاد نیست. بنابراین هزینههای این کارخانه نسبت به دیگر تولیدکنندگان داروهای هورمونی که همزمان با این داروها 100 تا 150 قلم داروی دیگر را هم تولید میکنند، بسیار بالاتر است. روزی که به ما گفتند در این کارخانه سرمایهگذاری کنیم عنوان کردند که کارخانههای دیگر تولیدکننده داروهای هورمونی مشکل دارند و ما هم با نیت تولید این داروها با بالاترین کیفیت کار را شروع کردیم. حالا هم برای حل این مشکل یا باید محصولات جدیدی را برای آتی فارمد تعریف کنیم که به صورت تولید قراردادی در سایر کارخانهها تولید شوند تا دخل و خرج این کارخانه درست شود و یا اینکه قیمت داروهای هورمونی آتی فارمد اصلاح شوند.
نراقی درباره برنامه اکتوور برای تولید مواد اولیه دارویی اظهار کرد: در این زمینه در حال مذاکره با یک سرمایهگذار خارجی به منظور تولید مواد اولیه دارویی در کشور هستیم. کارهای اولیه در این زمینه انجام شده و منتظر برخی مجوزهای وزارت بهداشت هستیم. قرار است 10 خط را به تولید مواد اولیه دارویی برای داروهای هازارد و … اختصاص دهیم.
وی با اشاره به اینکه اکتوور در سالهای گذشته سرمایهگذاری زیادی در صنایع غذایی کرده است، توضیح داد: صادرات زیادی هم در این حوزه داریم. خطوط تولید نیز به صورت مداوم در حال اضافه شدن به مجموعه اکتوور (آماده لذیذ) هستند. هماکنون محصولات مختلفی مانند سوپ، عصاره، نودل، روغن زیتون، انواع شکلات و بیسکویت، ویفر، آدامس، پاستیل، اسمارتیز، دسرها و … را تولید میکنیم که برخی از این محصولات صرفا صادراتی هستند. هماکنون در مجموع 60 خط تولید محصولات غذایی در گروه اکتوور در حال فعالیت هستند. حجم گردش مالی بخش غذا به مراتب بیشتر از دارو در گروه اکتوور شده است. رشد بخش دارویی کند و رشد بخش غذایی زیاد است و این رشد در سال جاری بیشتر هم شده است چرا که مردم کیفیت را زود تشخیص میدهند. البته مزیت بخش غذا این است که تقریبا تمام عوامل تولید آن داخلی هستند و نیازی به واردات و تامین ارز نداریم.
مدیرعامل شرکت اکتوور همچنین خبر داد که قرار است در سال 1400 گروه اکتوور نخستین کارخانه فرآوری قهوه از دانه را در ایران راهاندازی کند. به گفته نراقی بیشترین ماشین آلات کارخانه از اروپا وارد شده و این کارخانه در نوع خود، اولین کارخانه در ایران است و در دنیا نیز تنها هشت گروه در زمینه فراوری قهوه از دانه فعالیت میکنند.